Rozwiąż równanie
felix: Mógłby ktoś mi to rozwiązać, bo dla mnie to już katorga, siedzę godzinę i za nic mi nie idzie i
nie wychodzi..
Rozwiąż równanie : ( x2 − 3 ) ( x + 7 ) = ( 3− x2 ) (x + 1 ) odpowiedzi to x= − pierwiastek z
3 lub x= pierwiastek z 3 lub x=−4
13 wrz 22:59
Mila:
( x2 − 3 ) ( x + 7 ) = ( 3− x2 ) (x + 1 )
( x2 − 3 ) ( x + 7 ) −1* ( 3− x2 ) (x + 1 ) =0⇔
(x2−3)*(x+7)+(x2−3)*(x+1)=0
(x2−3)*[x+7+x+1]=0
x2−3=0 lub 2x+8=0
x=√3 lub x=−√3 lub x=−4
13 wrz 23:19
Eta:
(x2−3)(x+7) +(x2−3)(x+1)=0
(x2−3)(x+7+x+1)=0
(x−√3)(x+√3)(2x+8)=0
x=√3 v x= −√3 v x= −4
=================
13 wrz 23:21
felix: Dzięki!
14 wrz 15:08