matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.1.2023
Zadania
Odp.
2
anonymous123:
2. Oblicz: 1/(4*6) + 1/(6*8) + 1/(8*10) + ... + 1/(98*100) + 1/(100*102)
2
soserlus:
Proszę o wyjaśnienie ułamka 3/8 w wyniku https://imgur.com/a/QCZXyQM
2
Sylwek:
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie prawdopodobieństwa. Mianowicie mam zadanie odnośnie długopisów. Wszystkich jest 13, 6 niebieskich, 4 zielone 3 czerwone i wybrano 4 bez zwracania
4
Ola:
Suma log
2
5 + 3 wynosi?
3
Jadzia:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna długości d jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α.
2
Aguś:
Rozwiąż równanie: x +
1
x
+
1
2
x
2
−
1
x
2
+
1
4
x
3
+
1
x
3
+ ... = 6
2
5
.
2
Sylwek:
Rzucamy 3 razy symetryczną monetą. Niech a,b,c oznaczają następujące zdarzenia a − w drugim rzucie wypadnie orzeł. Trochę głupio pytać mi o takie rzeczy ale czy zbiór zdarzeń
1
Jadzia:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna długości d jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α.
1
Kabanos:
Macierz A stopnia 4 ma następujące wartości własne: t
1
= 1, t
2
= −2, t
3
= 3, t
4
= −3
3
Edek:
W prostopadłościanie ABCDA'B'C'D' przekątne BC' i DC' są nachylone do płaszczyzny podstawy ABCD prostopadłościanu pod kątem o tej samej mierze równej 60 stopni.
4
deux:
Zapisz wzór funkcji f, która każdej liczne n∊N+ przyporządkowuje największą liczbę całkowitą x spełniającą nierówność x
2
− 2nx − 8n
2
< 0.
0
Bay:
Witam, czy ze wzoru Bayessa po przekształceniu na P(A ∩ B1)/P(A} możemy P A iloczyn B1 liczyć na drzewie po prostu jako prawdopodobieństwo na jednej gałęzi razy na drugiej? Np
1
adriana:
Prostopadłościan ma podstawę o wymiarach: 6 na 4,5. Oblicz długość trzeciej krawędzi jeśli przekątna mniejszej ściany bocznej tworzy z podstawą prostopadłościanu kąt, którego sinus jest
1
Aureliusz2:
Pomoze ktos prosze z tym zadaniem ze zliczania? Mam go zrobić do jutra, bardzo wazny punkt jest za to.
1
Aureliusz2:
Pomoze ktos prosze z tym zadaniem ze zliczania? Mam go zrobić do jutra, bardzo wazny punkt jest
1
Aureliusz2:
Pomoze ktos prosze z tym zadaniem ? Musze go zrobić do jutra, wazny punkt za to ale nie wiem jak.
0
Edek:
W prostopadłościanie ABCDA'B'C'D' przekątne BC' i DC' są nachylone do płaszczyzny podstawy ABCD prostopadłościanu pod kątem o tej samej mierze równej 60 stopni.
2
anonim123:
Rzucamy symetryczną kostką do gry do otrzymania szóstki
1
1
Skąd się wzięło
+5*(
)
2
itd.
6
6
https://zapodaj.net/d46ce339a605b.jpg.html
6
Kabanos:
Czy szereg arytmetyczny jest zbieżny?
6
silly goose:
gęstość zmiennej losowej X dana jest wzorem f(x)=1/32x dla x∊(0,8)
1
kenis:
1. Dane są wektory
1
Fifarafa:
Wykaż, że