matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Liczby zespolone
Fifarafa:
Wykaż, że
e
(
jα)−e
(
−jα)
sin(α)=
2j
e
(
jα)+e
(
−jα)
cos(α)=
2
10 sty 00:27
chichi:
ze wzorów Eulera: e
iα
= cos(α) + isin(α) e
−iα
= cos(−α) + isin(−α) skorzystaj ponadto z parzystości funkcji cosinus i nieparzystosci funkcji sinus
10 sty 00:37
Fifarafa:
thanks
12 sty 02:19