Wyznacz sinus kąta
Jadzia: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna długości d
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α.
Wyznacz sinus kąta nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
Proszę o pomoc
10 sty 21:35
a7:
10 sty 22:40
a7: sinβ=?
sinα=h/d ⇒ h=dsinα
|EC|=d*cosα
sinβ=h/|WF| (F − wierzchołek kata β)
dalej nie wiem...
10 sty 22:45
Aruseq: Z cosinusa alfa możemy uzależnić długość połowy przekątnej podstawy od d i alfy. A ta przekątna
jest ściśle powiązana z krawędzią podstawy. Mając |FC| i |WC| z Pitagorasa policzymy |WF|
10 sty 23:06