dystrybuanta
silly goose: gęstość zmiennej losowej X dana jest wzorem
f(x)=1/32x dla x∊(0,8)
f(x) = 0 dla pozostałych
Czy F(46)=1?
Czy mogę prosić o rozpisanie dystrybuanty, żeby rozjaśnić wszystkie wątpliwości?
10 sty 08:34
wredulus_pospolitus:
Czy wiesz jaka jest zależność pomiędzy gęstością a dystrybuantą
10 sty 10:14
silly goose: tak mi się wydaje, jednak nie mam pewności czy dobrze robię
F(x) = { x2/64 dla x∊(0,8) 0 dla pozostałych
10 sty 16:28
silly goose:
10 sty 20:12
. :
Jest ok.
A związek pomiędzy gęstością a dystrybuanta jest taki, że dystrybuanta jest całka po gęstości
10 sty 20:15
. :
Tfu... Nie jest ok
Dla x>8 F(x) = 1 oczywista oczywistość to powinna byc
10 sty 20:16
Maciess: Ok, to teraz przypomnij sobie coś o monotoniczności dystrybuanty.
10 sty 20:19