Rozwiąż równanie
Aguś: Rozwiąż równanie:
x + 1x + 12x2 − 1x2 + 14x3 + 1x3 + ... = 625.
10 sty 20:40
chichi:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
x + |
| = |
| x2 − |
| + |
| x3 + ... = 6 |
| |
| | x | | 2 | | x2 | | 4 | | 5 | |
roździelmy tak, aby było coś widać:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
(x + |
| x2 + |
| x3 + ...) + ( |
| − |
| + |
| + ...) = 6 |
| |
| | 2 | | 4 | | x | | x2 | | x3 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | |
aby suma odpowiednich szeregów istniała: | |
| x| < 1 ∧ |− |
| | < 1 |
| | 2 | | x | |
jak już rozwiążesz podanie nierówności zastosuj oczywisty wzór dla obydwu szeregów:
10 sty 20:49
Aguś: Dziękuję.
10 sty 21:42