matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 31.12.2009
Zadania
Odp.
2
Pawcio:
no i cos latwiejsze dla was a dla mnie nie koniecznie
15
Funkcja g okreslona jest wzorem g(x)=
. jezeli liczba dodatnia a jest trzy razy wieksza
x
od liczby b :
7
Pawcio:
m
2
−k
2
Pomocy
Jezeli dla pewnych liczb k i m zachodzi rownosc
=16,
m−k
to suma liczb k i m jest rowna: a)4
2
krzysiek:
oblicz 3
3
+ 27
2
2
Marek19:
Witam! Za 5 dni mam egzaminy, mam rozkładówkę ale nie wiem czy zadania które rozwiązuje robie
2
monika:
w rombie dane jest;bok długości 8 cm i kąt 40 stopni.Oblicz długość przekątnych w rombie?
0
monika:
Zmierz odległość pomiędzy punktami b i c leżącymi na brzegu jeziora .W tym celu wyznaczono punkty pomocnicze a ,d ,e gdzie odcinek de jest równoległy do ab oraz zmierzono odcinki
0
Lilia:
Oblicz ile czasu zajmuje wejście na szczyt Pilska (1 557 m n.p.m.) z Przełęczy Glinne (809 m n.p.m.). Odległość na mapie między tymi punktami wynosi 2 cm, a skala mapy to 1,8 cm − 4 km.
2
ania1:
Liczba 1 jest miejscem zerowym funkcji liniowej f(x)=(2−m)x+1
0
zaq1:
Liczbę 2005 przedstaw w postaci różnicy dwóch liczb, tak by suma kwadratów tych liczb była najmniejsza.
0
A:
3. Uporządkuj rosnąco następujące liczby:
1
A:
2. Wiedząc, ze log 4 3=a oraz log 4 7=b, oblicz:
1
A:
1 .Oblicz: a) log 3 25 + log 3 135 – 3 log 3 5 b) log √6 (log 2 64) c) 16 1−log 2 3
2
Nacia:
Oblicz (w przybliżeniu), ile czasu zajmie waszej ekipie przebycie całej trasy (z Nowego Jorku do Nigerii), jeśli w ciągu całej doby pokonujecie drogę 200 km
3
Nacia:
Oblicz (w przybliżeniu), ile czasu zajmie waszej ekipie przebycie całej trasy (z Nowego Jorku do Nigerii), jeśli w ciągu całej doby pokonujecie drogę 200 km
4
Natalia:
Robie prezentację matematyczną o elementach statystycznych i mam pytanie do specjalistów (
)czy możliwe jest, by średnia arytmetyczna i średnia ważona wyszły takie same
1
Blanka:
FIZYCY
Potrzebuję KRÓTKO coś na temat: Astronomiczne i ziemskie metody wyznaczania prędkości światła!
0
J.:
Wykaż że jeśli a,b i c są długościami boków trójkąta ostrokątnego takimi że a<b<c oraz alfa<beta<gamma są miarami kątów tego trójkąta leżącymi odpowiednio na przeciwko boków a,b,c
1
nicola:
w podstawę graniastsłupa prawidłowego sześciokątnego wpisano koło o promieniu 6cm. oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastslupa ,jezeli jego wysokosc jest równa 5,5cm
0
Nacia:
1
przemek:
i jeszcze to zadanie. Suma n poczatkowych wyrazów pewnego ciagu arytmetycznego dana jest wzorem Sn=n(n+2).Oblicz pierwszy wyraz i różnice tego ciagu. Z góry dziękuje
4
przemek:
witam. mam mały problem z zadaniem: na początku sezonu papryka czerwona i zielona kosztowały tyle samo. Po pewnym czasie cena papryki czerwonej wzrosła o 15%,a zielonej o 9%. o ile
0
Początkujący:
:::rysunek::: Pomijając siłę tarcia, jaką szybkość będzie miało ciało o m=10kg po czasie t=2s od chwili
2
lolek:
:::rysunek::: cześć.
bardzo prosze o pomoc ! Z wierzchołka sześcianu poprowadzono przekątne jego dwóch
1
monika:
Dłuższy bok prostokąta ma długość a=10 cm .Kąt rozwarty pomiędzy przekątnymi wynosi 120 stopni.Oblicz długość drugiego boku?
1
monika:
gdy promienie słoneczne tworzą kąt 60 stopni z powierzchnią ziemi to cień komina elektrowni ma długość 75 m oblicz przybliżoną wysokość komina?
2
monika:
oblicz vwartości pozostałych funkcji wtrygonometrycznych wiedząc że cos α =1/5
2
ania1:
Liczba 3
30
* 9
90
ile jest równa?
2
jaaaaaaaaa:
liczby a i b przy dzieleniu przez 5 daja ta sama reszte rowna 3. uzasadnij ze roznica kwadratow liczb a i b jest podzielna przez 5
0
Marek007 Mam rozwiązane zad:
:::rysunek::: Zadanie
3
Początkujący:
Przepraszam ze na forum matematycznym zamieszczam tzadania z fizyki − ale nie mam gdzie szukac pomocy...
3
Marek007 Mam rozwiązane zad:
:::rysunek::: Cześć. Mam rozwiązane zadanie
1
kaja:
Na płaszczyżnie zaznacz zbiór A={(x,y): |x|≤2 i|y|≤2}
2
magda:
Proszę tylko o wytłumaczenie pewnej rzeczy. Było na lekcji zadanie i następującej treści: podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny ABCD w którym AB=CD=13cm BC=11cm
4
piotrek:
e
2x
stosujac podstawienie obliczyc: ∫
dx
e
x
+1