matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
monika:
w rombie dane jest;bok długości 8 cm i kąt 40 stopni.Oblicz długość przekątnych w rombie?
31 gru 16:42
Anna:
pomagam
31 gru 21:20
Anna:
Dane: a= 8 cm, α = 40
0
d
1
, d
2
= ?
d
2
2
α
Z ΔABO :
= sin
a
2
d
2
= 8*sin 20
0
2
d
2
≈ 16 * 0,342 =
5,5 cm
d
1
2
α
Analogicznie
= cos
a
2
d
1
= 8 * cos20
0
2
d
1
≈ 16 * 0,9397 =
15 cm
31 gru 21:37