procenty
przemek: witam. mam mały problem z zadaniem: na początku sezonu papryka czerwona i zielona kosztowały
tyle samo. Po pewnym czasie cena papryki czerwonej wzrosła o 15%,a zielonej o 9%. o ile
procent więcej zapłaci pani Kowalska przy zakupie 2kg papryki zielonej i 1kg czerwonej.
31 gru 13:08
123: Pomagam
31 gru 13:19
damorka: x− cena początkowa papryki zielonej i czerwonej
1,15x − cena papryki czerwonej
1,09x− cena papryki zielonej
2,18x − tyle pani Kowalska zapłaci za zakup 2 kg papryki zielonej
2,18x +1,15x= 3,33x
2x+x= 3x
3,33x− 3x= 0,33x
0,33*100%= 33%
odp: Pani Kowalska zapłaci o 33% więcej
31 gru 13:23
123:
x− cena papryki
cena papryk przed podwyżką
2x+x=3x
cena papryk po podwyżce
1,15x+2(1,09x) =3,33x
3,33−x%
3−100%
tyle wynosi % koszt po podwyżce kosztu przed nią
zatem 111%−100%=11%
Czyli zapłaci p.Kowalski o 11% więcej
31 gru 13:29
przemek: dzięki
31 gru 13:45