znajdz wartość siły działającej na ciało o masie m=2kg, jezeli w ciągu t=10s od chwili
rozpoczecia ruchu przebyło ono drogę s=100m
czy dobrze zrobiłem
?
| s | m | |||
V = | = 10 | |||
| t | s |
| dp | ||
F= | stosunek zmiany pędu do czasu kiedy ta zmiana nastąpiła | |
| dt |
| kg*m | ||
p=2*10=20 | ||
| s |
| 20 | ||
F= | = 2N | |
| 10 |
| m | ||
10 | to jest prędkość średnia
| |
| s |
| m | m | |||
vk = 20 | ⇒ a = 2 | |||
| s | s |
| m | ||
Skąd ci się wzięło 20 | ![]() | |
| s |
| 1 | 1 | 2s | ||||
s= | at2 = | vk t ⇒ vk = | ||||
| 2 | 2 | t |