? bez
zbędnego oblicznia. Jak by jakis omnibus się nudził to proszę o wyniki.
Pozdrawiam
a) znajdź pierwiastek wielomianu W(x)=(x+2)(3x−4)(x2−9)
b) Wyznacz "a" aby liczba −1 była pierwiastkiem wielomianu. W(x)=a2x3−3ax2−6x−2a
c) Rozwiąż równania:
(2x2−x−1)(x2+9)=0
(x3−x)(x4−1)=0
x5−x=0 Na to akurat nie mam rozwiązania
x4−5x3+6x2=0
d)Skróć ułamki:
| a2−25 | a2+5a | ||
: | |||
| a2−3a | a2−9 |
| a+b | a2+b2 | ||
− | |||
| a−b | a2−b2 |
| 2x−5 | 5x−3 | |||
e) | = | |||
| x−1 | 3x+5 |
| 2x+1 | ||
=3
| ||
| x−2 |


right?
| 4 | ||
a) x=−2, x= | , x=3, x=−3 | |
| 3 |
| 1 | ||
1) x=− | , x=1 | |
| 2 |
| (a−5)(a+3) | ||
1) | ||
| a2 |
| 2ab | ||
2) | ||
| a−b2 |