pomocy pomocy :)
Pawcio: | | m2−k2 | |
Pomocy  Jezeli dla pewnych liczb k i m zachodzi rownosc |
| =16, |
| | m−k | |
to suma liczb k i m jest rowna:
a)4
b)8
c)16
d)32
31 gru 22:55
Anna: Odp. c) bo m2 − k2 = (m−k)(m+k)
1 sty 00:14
Pawcio: ale jak do tego doszłaś? bo aj nie rozkminiam
1 sty 11:53
Pawcio: moglby mi to ktos rozpisac? bardzo prosze
1 sty 14:33
Nikka: wzór skróconego mnożenia
a2 − b2 = (a+b)(a−b)
1 sty 14:40
Pawcio: sorki ale nadal nie wiem o co kaman

no dobra mam wzor skroconego mnozenia ale jak ....?
hmmmm czyli:
(a+b)(a−b)=16? o to chodzi?
1 sty 14:45
R.W.16l: rozwinę
| m2−k2 | | (m−k)(m+k) | |
| = |
| |
| m−k | | m−k | |
m−k się skróci, czyli zostaje samo m+k
no i mamy, ze m+k=16
1 sty 15:09
Pawcio: dzieki xD masz tu buziaczka ode mnie xD

^^
1 sty 15:11