matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 19.3.2024
Zadania
Odp.
11
aAleNNx:
ile jest liczb sześciocyfrowych w zapisie których występuje co najmniej dwie dwójki i co najmniej dwie trójki.
5
Waszek:
Państwo Kowalscy mają czworo dzieci, a posiłki jadają wspólnie przy okrągłym stole w kuchni. Na ile sposobów rodzice i dzieci mogą zająć miejsca przy tym stole tak, aby
2
anna:
Dane są trzy liczby a ,b i c . Uzupełnij zdania. Wybierz odpowiedź spośród oznaczonych literami A i B
13
krokodyl:
A mam jeszcze pytanie z jakich wzorów na zbiorach skorzystać w tych zadaniach? 1. Ze zbioru liczb naturalnych od 1 do 100 losujemy jedną liczbę Obliczyć prawdopodobieństwo
2
Werve:
W Toto−Lotku losuje się 6 liczb z 49. Jaka jest szansa, ze żadne dwie nie będą kolejnymi?
8
xanos:
Dany jest ciag arytmetyczny o roznicy r. Wyznacz najwieksza wartosc n dla ktorej Sn < 100 a1 = 1 r =
√
2
1
y:
Podaj przykład zdarzeń A i B dla których: a) ´ P(A) < P(A|B); b)P(A) > P(A|B).
3
Magdaa_00:
dlaczego gdy funkcja jest rosnąca to jest f i strzałka w górę, jak jest malejąca to jest f i strzałka w dół, a jak jest stała to f i słownie trzeba napisać a nie można użyć strzałki
16
krokodyl:
W urnie jest n kul w tym 15 białych jakie musi być n aby przy losowaniu z urny dwóch kul bez zwracania prawdopodobieństwo dwukrotnego wyciągnięcia kuli białej było mniejsze niż 1/2
66
krokodyl:
Grupę złożoną z 30 studentów wśród których są N i K podzielono w sposób losowy na dwie równoliczne grupy laboratoryjne. Oblicz prawdopodobieństwo, że studenci N i K znajdą się w
4
Adam:
Wytłumaczy mi różnice między "czworokąt opisany na okręgu", a "czworokąt wpisany w okrąg", często mi się to myli i robię to intuicyjnie. Nie wiem jaka jest zależność między tym.
33
krokodyl:
Z talii liczącej 52 karty losujemy dwa razy bez zwracania po jednej karcie. Oblicz prawdopodobieństwo