Dany jest ciag arytmetyczny o roznicy r
xanos: Dany jest ciag arytmetyczny o roznicy r. Wyznacz najwieksza wartosc n dla ktorej Sn < 100
a1 = 1 r = √2
Zrobiłem nierówność i nie chce mi wyjść żadna sensowna delta. Co tutaj jest źle?
2+(n−1){√22*n <100
√2n2 + n(2−√2) − 200 < 0
19 mar 16:37
wredulus_pospolitus:
Dobrze masz zrobione.
I niestety nie wyjdzie Ci żadna sensowna delta
19 mar 17:05
xanos: Według odpowiedzi wynik wychodzi sensowny. + jest to książka do matematyki podstawowej.
a ciężko nawet szacować n−ke przy takiej delcie co wychodzi.
19 mar 17:19
wredulus_pospolitus:
wynik wyjdzie sensowny ... bo wynik będzie liczbą naturalną

co nie zmienia faktu, że równanie
√2n
2 + n(2−
√2) − 200 = 0 nie będzie miał 'ładnego
wyniku', a de facto w tym celu liczysz deltę
19 mar 17:22
Jolanta: Policzyłam podstawiając za✓2. 1,41 i w przybliżeniu ✓ Δ W rezultacie n=11
19 mar 17:44
wredulus_pospolitus:
tak samo by było gdyby się wstawiło 1.5
19 mar 17:51
Jolanta: Pierwiastek z 2 nie jest równy 1,5 ,to nie można tak podstawiac
19 mar 17:53
Jolanta: | | −2+✓2−33,591 | |
Δ wyszła mi. 796✓2+6=1128,36. ✓Δ=33,59. n1= |
| = |
| | 2✓2 | |
| | −2+✓2+33,59 | |
n2= |
| =11,702 |
| | 2a✓2 | |
19 mar 18:03
xanos: Jolanta, dziękuje. Czyli jednak chodziło tutaj o takie zaokrąglenia, bo wynik się zgadza z odp.
19 mar 20:51