Kombinatoryka
aAleNNx: ile jest liczb sześciocyfrowych w zapisie których występuje co najmniej dwie dwójki i co
najmniej dwie trójki.
Zadanie z matury próbnej od pazdro z tego roku.
19 mar 22:52
wredulus_pospolitus:
no dobrze ... i masz jakikolwiek pomysł na to zadanie
19 mar 22:52
aAleNNx: rozważam odwrotność i 3 przypadki, jak nie ma 2 ani 3, jak jest jedno 2 lub jedno 3, i jak jest
po jednym,
chcialem sie upewnic jaki wynik wychodzi
19 mar 23:03
wredulus_pospolitus:
odwrotność to zły pomysł ... lepiej jechać wprost:
2x2 i 2x3 i inne
3x2 i 2x3 i inna
4x2 i 2x3
2x2 i 3x3 i inna
2x2 i 4x3
3x2 i 3x3
pamiętaj o kwestii 0 'z przodu'
19 mar 23:10
wredulus_pospolitus:
zwłaszcza że przypadek (2) i (4) oraz (3) i (5) są tożsame.
19 mar 23:12
aAleNNx: no dlatego bym rozwazal 2 przypadki, a tak to bym musiał rozważyć z 10 przypadków zamiast 3
19 mar 23:15
wredulus_pospolitus:
gdybyś chciał z przeciwnego to trzeba:
1. 0x2 i tożsamy 0x3
2. 1x2 i tożsamy 1x3
3. odjąć 0x2 i 0x3
4. odjąć 0x2 i 1x3 i tożsamy 1x2 i 0x3
5. odjąć 1x2 i 1x3
jak widzisz −−− wychodzi więcej roboty z tym ... przynajmniej tak wygląda.
19 mar 23:15
wredulus_pospolitus:
zauważ, że przypadek np.:
0x2 oznacza że może być także 0x3 albo 1x3 (albo oczywiście więcej)
analogicznie z 1x2 , 0x3 i 1x3
19 mar 23:17
aAleNNx: wszystkich przypadków mam 9*105
I. 7*85=229376
II. 2*85 + 7*2*84*5=352256
III. 2*1*84*5+7*2*83*(5*4)=184320
900000−229376−352256−184320=134048
19 mar 23:18
wredulus_pospolitus:
Ty chciałeś rozważyć tylko:
1. 0x2 i 0x3
2. 1x2 i 0x3 lub na odwrót
3. 1x2 i 1x3

jeżeli tak to byłoby to niekompletne rozwiązanie, ponieważ nie bierzesz pod uwagę np. takiej
liczby:
112223 <−−− a taka liczba powinna być uwzględniona w przeciwnym zdarzeniu (bo nie spełnia
warunku min 2x2
i min 2x3)
19 mar 23:20
aAleNNx: okej dobra nie zauwazylem i, dzięki
19 mar 23:23
wredulus_pospolitus:
plosiem
19 mar 23:24