prawdpodobieństwo
krokodyl: W urnie jest n kul w tym 15 białych jakie musi być n aby przy losowaniu z urny dwóch kul bez
zwracania prawdopodobieństwo dwukrotnego wyciągnięcia kuli białej było mniejsze niż 1/2
mam nierówność i ona na pewno jest prawidłowa (n−21)(n+20)<=0
i nie wiem dlaczego n należy do {15,16,17,18,19,20,21]
19 mar 13:42
wredulus_pospolitus:
narazie odpuść sobie kolejne zadanie −−− robimy tamto ... i skup się na tamtym
19 mar 13:55
wredulus_pospolitus:
ale to nie jest prawdą ... dla 15 ≤ n ≤ 21 właśnie prawdopodobieństwo to będzie NIE MNIEJSZE
(czyli większe lub równe) 1/2
19 mar 19:05
krokodyl: nie rozumiem
19 mar 19:06
wredulus_pospolitus:
odpowiedź nie jest do tej treści zadania
19 mar 19:10
wredulus_pospolitus:
| | 15*14 | | 1 | |
z P(A) = |
| < |
| mamy nierówność: |
| | n*(n−1) | | 2 | |
(n−21)(n+20)
> 0 −−−> n > 21 czyli n = 22 , 23, 24 , ....
bo oczywiście: n ∊ N
+ ... co więcej ... wiemy że n ≥ 15 (bo 15 kul białych mamy)
19 mar 19:11
krokodyl: | | 1 | |
miało być nie mniejsze niż |
| |
| | 2 | |
19 mar 19:14
wredulus_pospolitus:
no widzisz
w takim razie mamy (n−21)(n+20) ≤ 0 −−−>
15 ≤ n ≤ 21
już rozumiesz skąd takie rozwiązanie
19 mar 19:17
krokodyl: i nie wiem czy tutaj się zminia znak przy 0>=n2−n−420 na (n−21)(n+20)<=0 i jak tak to
dlaczego?
i te wyniki też nie wiem skąd są n należy do {15,16,17,18,19,20,21]
19 mar 19:18
wredulus_pospolitus:
n2 − n − 420 ... jak nie widzisz tego to Δ = ... i liczysz
dla mnie jest to coś co po prostu widzę: n2 − n − 420 = n2 − n − (21*20) =
= n2 + 20n − 21n + (−21)*20 = (n+20)(n−21)
19 mar 19:21
krokodyl: ale nie wiem dlaczego się zmienia znak nierówności?
19 mar 19:23
wredulus_pospolitus:
moja droga:
| 15*14 | | 1 | |
| ≥ |
| −−−> 15*14*2 ≥ n*(n−1) −−−> 0 ≥ n2 − n − 15*14*2 |
| n*(n−1) | | 2 | |
czyli: n
2 − n − 420 ≤ 0 prawda

19 mar 19:25
krokodyl: W urnie jest n kul w tym 15 białych skoro jest 15 białych to dlaczego może być 15<=n
19 mar 19:27
wredulus_pospolitus:
n −−− liczba kul w urnie
wiemy że w urnie jest 15 kul białych (i zapewne jakieś inne) ... więc kul w urnie musi być
MINIMUM 15, bo taka minimalną wartość gwarantuje nam wiedza o tym ile jest tam kul białych
19 mar 19:29
krokodyl: ok to z 19:25 rozumiem
19 mar 19:29
krokodyl: ok rozumiem
19 mar 19:30
krokodyl: dzięki
19 mar 19:30