prawdopodobieństwo
krokodyl: Z talii liczącej 52 karty losujemy dwa razy bez zwracania po jednej karcie. Oblicz
prawdopodobieństwo
zdarzenia że druga wylosowana karta nie jest damą jak to obliczyć kombinacjami?
19 mar 10:51
wredulus_pospolitus:
czyli z puli 52 kart chcemy wybrać karty tylko z kupki 48 kart (52 − 4 damy)
19 mar 10:53
krokodyl: | | | |
ja to tak robiłam N{48}{2]+N{4}{1]* N{47{1} i omega = | |
| | |
19 mar 10:53
19 mar 10:54
wredulus_pospolitus:
albo po prostu
|A| = 48*47
|Ω| = 52*51
na jedno wychodzi ... no ale chciałaś kombinacje to i masz w/w poście
19 mar 10:54
19 mar 10:55
krokodyl: czyli pierwsza i druga nie jest damą + sytuację w której pierwsza jest damą a druga nie jest?
19 mar 10:57
krokodyl: dlaczego nie tak jak w 10:55 i 10:57
19 mar 10:57
wredulus_pospolitus:
ach ... druga wylosowana ma nie być damą
19 mar 10:59
wredulus_pospolitus:
pytanie −−− czy tutaj w zadaniu kolejność losowania odgrywa jakąś rolę, czy nie
19 mar 10:59
krokodyl: nie rozumiem
19 mar 11:00
krokodyl: nie gra roli
19 mar 11:00
wredulus_pospolitus:
nie patrz ma moje rozwiązanie z początku tematu −−− one były dla sytuacji "nie wylosuję damy"
(w ogóle)
19 mar 11:00
wredulus_pospolitus:
W zadaniu jest napisane, że w drugim losowaniu ma nie być wylosowana dama.
W pierwszym może być.
Czy kolejność losowania jest istotna
19 mar 11:01
wredulus_pospolitus:
I przy okazji − w jakim mieście studiujesz i na kiedy masz przełożone koło ?
19 mar 11:01
krokodyl: tak jest istotna mam przełożone na czwartek ten a miasta nie podaję
19 mar 11:03
wredulus_pospolitus:
Tak jak pisałem wcześniej w innym temacie − wydaje mi się, że najlepszym wyjściem dla Ciebie
będzie dorwać kogoś z uczelni kto poświęci te dwa wieczory na wytłumaczenie Ci tego 'twarzą w
twarz'.
19 mar 11:05
wredulus_pospolitus:
To skoro kolejność jest istotna, to jak możesz rozwiązać to korzystając z kombinacji, czyli
czegoś co nie bierze pod uwagę kolejności losowania
19 mar 11:05
krokodyl: nie wiem
19 mar 11:07
wredulus_pospolitus:
analogiczne zadanie:
Mamy zestaw 10 cyfr. Losujemy cyfrę dziesiątek, a następnie jedności −−− oblicz
prawdopodobieństwo, że otrzymamy liczbę dwucyfrową
19 mar 11:07
wredulus_pospolitus:
Odpowiedź −−− nie możesz ... dlatego albo po przeczytaniu zadania odpowiadasz sobie na pytanie:
"czy kolejność losowania jest istotna?" i w zależności od odpowiedzi korzystać z wariacji bądź
kombinacji
albo −−− ZAWSZE zakładać, że kolejność jest istotna i w ogóle nie korzystać z kombinacji
(zawsze z wariacji).
19 mar 11:09
krokodyl: to będzie 9*10 ale z kombinacjami nie wiem
19 mar 11:09
wredulus_pospolitus:
| | 48*47 + 4*48 | |
P(A) = |
| |
| | 52*51 | |
19 mar 11:10
wredulus_pospolitus:
Krokodylku −−− bo nie da się używać kombinacji (czyli kolejność nie jest istotna) w momencie
gdy kolejność losowania jest istotna.
To tak jakbyś próbowała narysować okrąg używając ekierki −−− to narzędzie nie służy do tego co
chcesz zrobić ... musisz poszukać cyrkla.
19 mar 11:12
wredulus_pospolitus:
Gdybyś zrobiła tak jak napisałaś o 10:55 to po przekształceniach otrzymałabyś:
| 48*47 + 2*4*48 | |
| co oczywiscie nie jest poprawnym wynikiem ze względu na to co |
| 52*51 | |
zaznaczyłem
19 mar 11:13
chichi:
a to koło to z czego konkretnie jest, jak się nazywa przedmiot?
19 mar 11:16
wredulus_pospolitus:
chichi −−− podejrzewam, że matematyka, skoro ona studiuje ekonomię to zakładam, że jest na I
roku.
Koło natomiast ma z kombinatoryki i prawdopodobieństwa patrząc na to od czego zaczynała
przygodę na forum
19 mar 11:18
krokodyl: mam koło ze statystyki
19 mar 11:21
wredulus_pospolitus:
To mnie zaskoczyłaś −−− to pierwszy semestr statystyki
19 mar 11:23
krokodyl: tak
19 mar 11:29
krokodyl: Z talii liczącej 52 karty losujemy dwa razy bez zwracania po jednej karcie. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia iż druga wylosowana karta jest damą lub królem?
czy tutaj też nie mogę zastosować kombinacji? bo według mnie nie można
19 mar 11:32
krokodyl: | | 44*8+8*7 | |
ja zrobiłabym tak |
| |
| | 52*51 | |
19 mar 11:36
wredulus_pospolitus:
nie ... nie można
19 mar 11:37
wredulus_pospolitus:
jest ok
19 mar 11:37