matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.2.2023
Zadania
Odp.
7
odwrotny:
Cześć, mam problem z pewnym zadankiem. Mamy funkcję f: R → R, która jest funkcją odwrotną do funkcji g: R → R, g(x) = x
3
+ 2x. Mam dla funkcji f(x) podać wartość pochodnej dla x = 3.
2
Ja-kub:
Udowodnij, że liczba (n+1)(n+2)(n
2
+3) jest podzielna przez 6. Wiem, że jest podzielna przez 2 ale jak wykazać podzielność przez 3?
6
ulalli:
ile rozwiązań ma równanie 2x
3
−x
2
+x+5=0 ?
1
mitek:
Wykaż, że jeżeli m jest liczbą całkowitą, to suma współczynników wielomianu w(x) = ((4m
3
)/(m−1/2)x
4
−2mx
3
− 2x
2
− 1/(2m−1) )
12
1
Ola:
Kąt dwuścienny między ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma miarę alfa, a kąt płaski między krawędziami bocznymi tego ostrosłupa ma miarę beta.
6
padre:
Mam problem z dwoma zadaniami dowodowymi; 1. Wykaż, że jeżeli stosunki długości boków trójkąta są liczbami wymiernymi, to cosinusy kątów
8
rega:
Dana jest funkcja f(x)= 16 − x
2
. W parabolę
2
Natalia :
Przekątne trzech różnych ścian prostopadłościanu mają odpowiednio długość: 5, 3√17, 4√10.
1
Paulina:
W kiosku sprzedawane są cukierki na wagę w czterech różnych smakach: ananasowym, truskawkowym, miętowym i pomarańczowym. Chłopiec chce kupić dziesięć cukierków.
2
Zad:
W czworokącie wypuklym przeciwległe wierzchołki mają kąty proste B i D, z wierzchołka B poprowadzono prostą prostopadłą do AD w punkcie H ma długość 1, AB = BC, DH/AH = 2/1 dajmy na
2
Fabian:
udowodnij, ze dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y prawdziwa jest nierownosc 9x
4
+y
4
+6≥12xy