funkcja odwrotna
odwrotny: Cześć, mam problem z pewnym zadankiem. Mamy funkcję f: R → R, która jest funkcją odwrotną do
funkcji g: R → R, g(x) = x
3 + 2x. Mam dla funkcji f(x) podać wartość pochodnej dla x = 3.
Jak się za to zabrać?

Rozumiem, że trzeba najpierw wyznaczyć f(x), ale nie mam pomysłu jak
to ugryźć.
15 lut 22:23
jc:
f(x)3+2f(x)=x
f(3)3+2f(3)=3
f(3)=1
3 f(x) f ' (x) + 2 f ' (x) = 1
(3 f(x) + 2) f ' (x) = 1
(3 f(3) + 2) f ' (3) = 1
f '(3) = 1 / 5
15 lut 22:41
wredulus_pospolitus:
Jednym sposobem jest wyznaczenie funkcji odwrotnej f(x), a później policzenie f'(3),
ale drugim sposobem będzie ... policzenie g(x) = 3, wyznaczenie 'x' i wyznaczenie wartości
pochodnej dla tegoż punktu i wzięcie odwrotności.
x
3 + 2x = 3 −−−> x
3 + 2x − 3 = 0 −−−> (x−1)(x
2−x+3) = 0 −−−> x = −1
g'(1) = 2* 1
2 + 2 = 4
Dlaczego tak będzie ... otóż:
1) wartość pochodnej w punkcie daje nam współczynnik kierunkowy stycznej do tejże funkcji.
2) funkcja odwrotna jest to funkcja symetryczna do pierwotnej funkcji względem prostej y=x
3) związku z tym ich styczne także utrzymają tą własność
15 lut 22:46
wredulus_pospolitus:
ach ... jaaaaki błąd popełniłem
g'(1) =
3*1
2 + 2 = 5
15 lut 22:49
jc: Ja też się pomyliłem, szczęśliwie 11=1.
f(x)3 + 2 f(x) = x
Różniczkując otrzymujemy
3f(x)2 f ' (x) + 2 f '(x) = 1
(3f(x)2 + 2 ) f'(x) = 1
Podstawiamy x = 1
(3 + 2)f '(3)=1
f'(3) = 1/5
15 lut 22:58
jc: 12 = 1
15 lut 22:58
odwrotny: Fajnie, teraz rozumiem z czego i w jaki sposób skorzystać. Dziękuję, Panowie
15 lut 23:08
chichi:
@
jc "Podstawiamy x = 1" chochlik
15 lut 23:46