Stereometria
Ola: Kąt dwuścienny między ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma miarę alfa, a
kąt płaski między krawędziami bocznymi tego ostrosłupa ma miarę beta.
Wykaż, że 2sin(alfa/2)*cos(beta/2)=1.
Proszę o pomoc.
15 lut 15:56
ada:

W Δ DBC : w= a*cos(β/2)
porównując .......
mamy tezę
2sin(α/2)*cos(β/2)= 1
15 lut 23:18
Ola: Dziękuję bardzo, choć mam takie jedno małe pytanie:
dlaczegóż przy wierzchołku B mamy kąt (β/2)?
16 lut 14:01
ada:
16 lut 14:13
Ola: Dziękuję.
16 lut 15:46