Dana jest funkcja f(x)= 16 - x^2
rega:

Dana jest funkcja f(x)= 16 − x
2 . W parabolę
będącą wykresem funkcji f wpisano trapez
równoramienny w taki sposób, że dłuższa
podstawa trapezu leży na osi OX , a jej końce
to miejsca zerowe funkcji f . Końce krótszej
podstawy leżą na paraboli i znajdują się
powyżej osi OX (zob. rysunek). Wykaż, że pole
każdego takiego trapezu jest mniejsze od 76.
Wychodzą mi liczby nie z tej ziemi, proszę o pomoc,
15 lut 14:44
. :
Jaki poziom nauczania?
15 lut 14:45
rega: Bardzo niski tzw. liceum
15 lut 15:31
wredulus_pospolitus:

1) zauważmy, że dłuższa podstawa ma stałą długość i wynosi ona 8
2) długość krótszej podstawy oraz wysokość trapezu wyznaczamy w zależności od (x)
C(x , 16−x
2) −−−>
−−−> długość krótszej podstawa = 2x
−−−> h = 16−x
2
| 8+2x | |
Ptrapezu(x) = |
| *(16−x2) = (4+x)*(16−x2) ; x∊(0;4) |
| 2 | |
P'(x) = ..... i szukasz maksimum
15 lut 16:09
rega: Tak, to wszystko mam. Jednak maksimum wychodzi mi U[4}{3} ,co daje mi strasznie brzydkie
wyniki.
15 lut 16:34
wynikowy: A to wynik ma być ładny? Wynik to wynik. Jeśli wszystko po drodze jest dobrze, to znaczy, że
wynik też jest dobry.
15 lut 16:49
. :
A od kiedy wynik
| 16 | | 128 | | 2048 | | 2052 | |
P ≤ |
| * |
| = |
| < |
| = 76 |
| 3 | | 9 | | 27 | | 27 | |
To jest 'strasznie brzydkie liczby'
15 lut 17:18
. :
Wystarczy się pozbyć idiotycznej tendencji do nie zostawiania wyników w postaci nieskracalnych
ulamkow.
15 lut 17:21
Min. Edukacji:
15 lut 19:56