matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.12.2022
Zadania
Odp.
14
KamiL:
Ile jest ciągów (𝑎, 𝑏, 𝑐, 𝑑) liczb całkowitych nieujemnych spełniających równanie:
1
jswd:
lim n −>
∞
n
√
n
7
−2n
4
+5n+1
1
jswd:
lim n −>
∞
5
√
n
10
+n
−n
2
0
mswt:
W przestrzeni dany jest wielościan wypukły. Pokaż , że istnieje płaszczyzna która dzieli jednocześnie pole
5
Mocher :
Na trójkącie równobocznym opisano koło o promieniu R. W sposób losowy wybieramy punkt z wnętrza tego koła. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że ten losowo wybrany punkt z wnętrza tego koła
3
Marq:
Zad. 9 Trzy liczby, których suma wynosi 19, tworzą ciąg geometryczny. Jeśli do drugiej i trzeciej
13
nns:
Automat do gry ,,jednoręki bandyta” w uproszczonej wersji, składa się z trzech kół. Na każdym z kół jest 10 obrazków w tym po
7
SEBA:
Drobna pomoc z prawdopodobieństwa. Przed egzaminem ogłoszono listę 150 pytań z dziedziny A, 100 z B oraz 50 z C. Student potrafi odpowiedzieć na 50 pytań z A , 25 pytań z B oraz na
2
,mart4:
Mam problem kiedy użycie tw. sinusów jest poprawne i stosunek boków i sinusów kątów jest taki
1
mejkell:
m+1
Wyznacz wartości parametru m, dla których funkcja f(x) = log
x jest malejąca.
m
0
narusia:
Wytrzymałość stalowych lin (w kg/cm
2
) pochodzących z produkcji masowej jest zmienną losową o rozkładzie N(1000,2500). Obliczyć jaki procent lin ma wytrzymałość mniejszą od 900 kg/cm
2
.
11
Aruseq:
Dlaczego kula ważąca
√
85
kg spada z dachu o H 85 z V 50m/s nie byłaby w stanie spaść z 20 piętra budynkku 0 V 5m/s bez uszkodzenia dzrwi
10
JowitaD:
Czy pomoglby mi ktos z udowodnieniem takiego rownanka?
arctgx
ln(1+x)>
dla kazdego x>0
1+x
5
Gerkan:
Siemka. O co chodzi z tym, ze np. tgx = β, wiec tg
−1
β = x, ale rowniez jest tym samym, co
4
Piotr:
Cześć, prosiłbym o lekkie nakierowanie jak rozwiązać, nie wiem co zrobić z tym 85% Zadanie brzmi:
3
Arturo:
Mam tak dane równanie wektorowe. Czy dobrze zapisałem je jako układ równań liniowych?
1
Arturo:
|−1 0 1|
3
Gordon:
Jaki jest koszt wykonania przyłączy do nowo budowanego domu? Miasto Wieliczka
4
ee:
Znajdź liczbę a, jeżeli jej przybliżenie z nadmiarem jest równe 39 i błąd względny tego przybliżenia wynosi 0,04.
3
ee:
Jednym z przybliżeń liczby 0,16 jest 0,2. Błąd względny tego przybliżenia podany w procentach jest równy.
7
Enclaar:
Zbadać dla jakich wartości parametru α (0; π) równanie ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste