Wzór Bayesa
SEBA: Drobna pomoc z prawdopodobieństwa. Przed egzaminem ogłoszono listę 150 pytań z dziedziny A,
100 z B oraz 50 z C. Student potrafi odpowiedzieć na 50 pytań z A , 25 pytań z B oraz na
wszystkie z C.
a) Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że podczas egzaminu odpowie na losowo zadane pytanie.
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosował pytanie z dziedziny A jeśli wiadomo że zdał
egzamin? Podczas egzaminu zadano mu 1 pytanie.
13 gru 18:25
er: X − student zdał egzamin
P(X)=P(X|A)*P(A) + P(X|B)*P(B) + P(X|C)*P(C)
| | 50 | | 150 | | 25 | | 100 | | 50 | |
P(X)= |
| * |
| + |
| * |
| +1* |
| |
| | 150 | | 300 | | 100 | | 300 | | 300 | |
13 gru 18:53
SEBA: To jest do podpunktu a?
13 gru 18:56
er: P(A|X)=P(X|A)*P(A)/P(X)=P(X|A)*P(A)
13 gru 18:59
er: Tak
13 gru 19:00
SEBA: Dziękuję. A dare radę b? Nie jestem niestety dobry w te klocki. Dziękuję.
13 gru 19:06
er: b) też rozpisałem, wystarczy podstawić
13 gru 19:12
SEBA: Czy tu trza zastosować wzór bayesa?
13 gru 19:45
SEBA: Czy do podpunktu b stosujemy może wzór Bayesa
8 sty 20:34
wredulus_pospolitus:
A po kiego grzyba?
| | 3*1/3 | |
b) P(A|Zdał) = |
| |
| | 3*1/3 + 2*1/4 + 1 | |
albo jeszcze prościej zapisać:
8 sty 21:23
SEBA: No i to jest konkret. Wielkie dzięki.
9 sty 07:46
CBA:

To samo z nieśmiertelnym drzewkiem

Z − zda, N − nie zda
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) P(ZDA) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * 1 |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 6 | |
| | | |
b) P(A|ZDA) = |
| |
| | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| + |
| * |
| + |
| *1 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 6 | |
| |
9 sty 10:31