matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Zastosowanie tw. sinusów
,mart4:
Mam problem kiedy użycie tw. sinusów jest poprawne i stosunek boków i sinusów kątów jest taki sam. Przykładowo mam taki trójkąt rozdzielony dwusieczną, czy zastosowanie tw. sinusów
d
sinβ
=
d
sinα
będzie poprawne?
13 gru 17:54
Aruseq:
nie
13 gru 18:11
er:
Nie, bo to dwa różne trójkąty.
AC
BC
AB
=
=
sinβ
sinα
sin2γ
13 gru 19:10