help
KamiL: Ile jest ciągów (𝑎, 𝑏, 𝑐, 𝑑) liczb całkowitych nieujemnych
spełniających równanie:
𝑎 + 𝑏 + 𝑐 + 𝑑 = 21
13 gru 21:05
Wiktoria: ktoś ma pomysł?
13 gru 21:11
13 gru 21:18
kaszojad: (tylko w tym linku jest zadanie z ciągów liczb dodatnich)
13 gru 21:20
Wiktoria: czyli jak to być powinno być tutaj z tymi kombinacjami?
13 gru 21:22
KamiL: ja też nie mam pomysłu
13 gru 21:22
kaszojad: ja też nie:(
13 gru 21:31
ABC: a jakbyście do każdej liczby a,b,c,d dodali 1 to już wszystkie liczby byłyby dodatnie
e+f+g+h=25 i sprowadziliście do znanego sobie przypadku
myślcie trochę
13 gru 21:34
13 gru 21:38
kaszojad: @ABC a sprawdzisz jeszcze zadanie, które napisał @Mocher?
13 gru 21:38
ABC:
tak na szybko to wynik jest ok
13 gru 21:43
kaszojad: Dziękuję
13 gru 21:44
kaszojad: A Ty jesteś jakimś nauczycielem w jakimś liceum, technikum itp...?
13 gru 21:46
ABC:
tak jestem nauczycielem ale chcę pozostać incognito
13 gru 21:56
kaszojad: Dobrze, dziękuję za odpowiedź
13 gru 21:59
Mila:
1)
Ile jest ciągów (𝑎, 𝑏, 𝑐, 𝑑) liczb całkowitych nieujemnych
spełniających równanie:
𝑎 + 𝑏 + 𝑐 + 𝑑 = 21
2)
Ile jest ciągów (𝑎, 𝑏, 𝑐, 𝑑) liczb całkowitych dodatnich
spełniających równanie:
𝑎 + 𝑏 + 𝑐 + 𝑑 = 12
obrazowo:
◯◯|◯◯◯◯|◯◯◯|◯◯◯
3 separatory wstawiamy
Liczba rozwiązań:
14 gru 20:59
kaszojad:
14 gru 21:19