Trójkąt równoboczny - prawdopodobieństwo
Mocher : Na trójkącie równobocznym opisano koło o promieniu R. W sposób losowy wybieramy punkt z wnętrza
tego koła. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że ten losowo wybrany punkt z wnętrza tego koła
należy również do wnętrza trójkąta. Wskazówka:zależność wysokości trójkąta równobocznego h i
| | 2 | |
promienia koła opisanego na tym trójkącie R jest dana wzorem R= |
| h |
| | 3 | |
13 gru 20:04
wredulus_pospolitus:
|Ω| = pole koła
|A| = pole trójkąta
| | |A| | |
P(A) = |
| =  |
| | |Ω| | |
13 gru 20:24
kaszojad:
13 gru 20:35
kaszojad: @wredulus
pospolitus @Mila @kerajs @Aruseq dobrze rozumiem?
| | 2h | | 4h2 | |
P koła =π*( |
| )2 =π* |
| |
| | 3 | | 9 | |
P trójkąta=
2h=a√3
| | | | | | h2*√3 | |
P trójkąta |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 3 | |
i to chyba jest odp?.:
13 gru 21:04
kaszojad: a nie to trzeba pole trójkąta podzielić na pole koła sorry
13 gru 21:08
Mocher : Dziękuję serdecznie.
13 gru 21:37
Piotrek : Chciałbym zadać może głupie pytanie odnośnie tego zadania ale pytam w kontekście przyszłego
kolokwium, a dopiero się tego uczę. Czemu tutaj rozwiązano to zadanie przez poprzez policzenie
pół trójkąta i koła. Czy da się to rozwiązać inaczej? Dzięki.
14 gru 16:11
ABC:
skoro się uczysz do kolokwium to aksjomatyczną definicję Kołmogorowa przyswoiłeś?
14 gru 16:25
Piotrek : Pierwsze słyszę
14 gru 16:28
Mocher : Nie. Ja też pierwszy raz słyszę.
14 gru 16:29
ABC:
ja się za was nie nauczę
14 gru 16:30
Mocher : Ok. W porządku. Dzięki
14 gru 16:32
14 gru 16:33
kaszojad: to jest to?
14 gru 16:35
chichi:
tak.
14 gru 16:53
kaszojad:
14 gru 16:56
Mocher : Dziękuję
14 gru 16:58