Zadanie. proszę o pomoc w rozwiązaniu
Enclaar:
Zbadać dla jakich wartości parametru α (0; π) równanie ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste
(4 − √15)x + (4 + √15)x = 2ctg α
13 gru 09:21
Fałszywy 6-latek:
zauważ że (4−
√15)(4+
√15)=1
następnie zauważ że dla a>0 , a funkcja wykładnicza f(x)=(4−
√15)
x przyjmuje tylko wartości
dodatnie
| | 1 | |
masz słynną nierówność a+ |
| ≥2, przy czym równość zachodzi tylko dla a=1 |
| | a | |
13 gru 10:21
chichi:
inny sposób:
| 1 | |
| = 4 + √15, kładąc t = (4 − √15)x (założenie?), mamy: |
| 4 − √15 | |
| | 1 | |
t + |
| = 2cot(α), przemnóż stronami przez t, wszystko na jedną stronę i będziesz miał do |
| | t | |
przeanalizowania równanie kwadratowe z parametrem
13 gru 10:53
Enclaar: Rozumiem, że funkcja cotangens przyjmuje wartość 1 dla kąta π4, czyli równość zachodzi
tylko dla t = 1. Ale chciałbym jeszcze wiedzieć ile wynosi w tym równaniu x
13 gru 15:45
chichi:
Ty chyba nie wiesz co masz zrobić...
13 gru 16:02
Enclaar: Inaczej bym nie pytał.
13 gru 18:21
chichi:
rozwiązywałeś kiedyś zadania z funkcji kwadratowej z parametrem?
13 gru 18:26
Enclaar: Oczywiście. Dzięki za pomoc.
13 gru 19:11