Dowod
JowitaD: Czy pomoglby mi ktos z udowodnieniem takiego rownanka?
| | arctgx | |
ln(1+x)> |
| dla kazdego x>0 |
| | 1+x | |
| | 1 | | −2x | |
Probowalam juz na rozne sposoby z pochodna, ale doszlam tylko do |
| > |
| |
| | 1+x | | (1+x2)2 | |
13 gru 15:22
JowitaD: A gdybym obliczyla przedzialy monotonicznosci poprzez przeniesienie na jedna strone i
wyliczenie pierwiastkow nierownosci? Daloby to cos?
13 gru 17:46
chichi:
| | arctan(x) | |
f(x) = ln(1 + x) − |
| , teraz policz pochodną, dalsze wnioski są natychmiastwe, |
| | 1 + x | |
gdyż ∀x∊ℝ
+( f'(x) > 0 ) oraz f(0) = 0 i udowodnione
13 gru 18:44
chichi:
Ty różniczkujesz stronami nierówność? jeśli tak to co to ma oznaczać

poza tym i tak pochodna "prawej strony" to nie wiem z czego Ci taka wyszła...
13 gru 18:50
JowitaD: Przemnozylam przez 1+x i dopiero rozniczkowalam , dlatego tak dziwnie.
Zreszta nie wiedziałam, co zrobić z niezbędnym założeniem.
13 gru 21:56
JowitaD: Szczerze nie wiem, co oznacza fakt, że mogę rozniczkowac stronami.
13 gru 21:58
JowitaD: Przeliczylam to jeszcze raz i nie rozumiem.
Mam pochodna, jest ona >0 do x∊R
+, ale o czym to swiadczy

Bo rozumiem fakt, ze f(0)=0 daje nam, ze nie jest malejaca, ale w calosci niestety nie widze
sensu.
13 gru 22:07
ABC:
dla x>0 będziesz miała z tych warunków f(x) >0 , naprawdę żaden pieprzony ćwiczeniowiec nie
wytłumaczył wam tego?
13 gru 22:11
JowitaD: "Zaden" to za duzo powiedziane, ale tak, ten przyklad dano nam ot tak
Przy czym to, co napisales, akurat rozumiem, tylko nie wiem, w ktorym momencie skonczyl sie ten
dowod.
W miejscu, gdzie po prostu policzylam pochodna f'(x) i podalam, ze f'(x)>0, a z tego wynika, ze
to funkcja rosnaca, wiec skoro dodatkowo f(0)=0 ⋀ x>0, to juz tutaj mamy rozwiazanie?
Czy jeszcze np. musze z tej policzonej pochodnej f'(x) wyliczac x−a lub inne cuda?
13 gru 22:23
ABC:
musisz napisać że z tych warunków wynika f(x)>0 dla x>0 czyli
| | arc tg x | |
czyli po przeniesieniu na drugą stronę ln(1+x)> |
| |
| | 1+x | |
ten szablon jest w wielu książkach np banaś wędrychowicz albo grabowski "cwiczenia z analizy
matematycznej dla nauczycieli"
trzeba ruszyć dupę do biblioteki albo ściągnąć piracko pdf
13 gru 22:43
chichi:
jak uczniowi liceum, skoro pokazałaś że dla x=0 wartość to 0, ale wiesz ze od x=0 funkcja stale
rośnie, to z pewnością wartości są większe od 0, dla x>0
13 gru 22:56