Automat do gry ,,jednoręki bandyta” w uproszczonej wersji, składa się z trzech k
nns: Automat do gry ,,jednoręki bandyta” w uproszczonej wersji, składa się
z trzech kół. Na każdym z kół jest 10 obrazków w tym po
jednej ,,cytrynce”. Koła kręcą się niezależnie od siebie. Po wrzuceniu
żetonu, gracz zatrzymuje koła w losowych pozycjach. Automat
wypłaca następujące nagrody: 1 PLN gdy gracz trafi jedną ,,cytrynkę”,
10 PLN gdy gracz trafi dwie ,,cytrynki”, 100 PLN gdy gracz trafi
trzy ,,cytrynki”. Ile powinien kosztować żeton, aby gra była uczciwa, tj.
aby wartość oczekiwana zysku wynosiła zero.
Pomoże ktoś wyjaśnić jak się za to zabrać ?
13 gru 19:18
wredulus_pospolitus:
oblicz EX z wygranej ... wartość ta będzie równa wartości jaką powinien kosztować zakład (gra),
aby gra była uczciwa (wartość oczekiwana zysku wynosiła zero).
13 gru 19:38
nns: E(X)=całka od −∞ do +∞ z x*fx(x)dx tylko co będzie naszym x ?
13 gru 20:15
wredulus_pospolitus:
na hugo całki

wygrana 1 PLN ma jakie prawdopodobieństwo
wygrana 10 PLN ma jakie prawdopodobieństwo
wygrana 100 PLN ma jakie prawdopodobieństwo
EX = 1*p
1 + 10*p
2 + 100*p
3 = ...
13 gru 20:21
Bazyli z fermy krokodyli:
czlowieku tu jest rozklad dyskretny, suma a nie calka:
1*(pstwo 1 cytryny)+10*(pstwo 2 cytryny)+100*(pstwo 3 cytryny)
13 gru 20:23
nns: Faktycznie, mój błąd.
No to tak,
wygrana 1 PLN to 1/30 bo mamy 30 możliwości i tylko 1 raz może nam się trafić cytrynka
wygrana 10PLN to 2/30
wygrana 100PLN to 3//30
Dobrze mówię ?
13 gru 20:38
nns: Wróć, przecież to by sensu nie miało to będzie:
1PLN = 1/30
10PLN = 1/30 *1/30
100PLN = 1/30*1/30*1/30
13 gru 20:39
ABC:
"na każdym z kół jest 10 obrazków" to skąd te 30 ?
13 gru 20:46
nns: Przyjąłem że 10 + 10 + 10 bo mamy 3 rzędy
13 gru 20:47
ABC:
wyobraź sobie że te obrazki to cyfry 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 a cytrynka to szczęśliwa 7
jaka jest liczebność przestrzeni zdarzeń elementarnych?
13 gru 21:00
nns: Omega = 10
13 gru 21:03
ABC: nie
masz dowolny układ trzech cyfr jak ciągniesz za wajchę
od 000 do 999
czyli 1000 zdarzeń
13 gru 21:08
nns: Aaaaa dobra to bierzemy jako całość, czyli mamy:
1/1000*1+2/1000*10+3/1000*100=321/1000 ?
13 gru 21:13
ABC:
kiepsko z tobą, w dawnych czasach po 1 semestrze wyleciałbyś ze studiów
trzy cytrynki odpowiadają 777 więc tu sprzyja 1 zdarzenie na 1000
dwie cytrynki oznaczają 77Δ lub 7Δ7 lub Δ77 gdzie Δ oznacza każdą z 9 pozostałych cyfr
(bo trzy siódemki już rozważaliśmy wcześniej)
czyli zdarzeń sprzyjających 3*9 =27
i jedną cytrynkę sam se rozważ
13 gru 21:31