matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 12.2.2023
Zadania
Odp.
2
kasia:
ostroslup prawidlowy trojkatny kat nachylenia krawedzi bocznej do podstawy wynosi 30 stopni czy ktos moglby mi powiedziec gdzie jest ten kat dolkladnie?
4
alvarez:
jak dziala rzut prostokatyn przekatgnej bg na bok abfe ?
8
alvarez:
jak obliczyc pole tego rombu?
1
rega:
−12
Dana jest funkcja f(x)=
.Styczna do funkcji f w punkcie A=(x
A
,y
A
), gdzie x
A
<0
x+1
jest równoległa do prostej o równaniu y=3x. Wyznacz wartość y
A
.
9
Calvin:
oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
8
log
2
n
u
n
=
2
n
Witam.
2
angelika8c:
wyznacz wszystkie liczby całkowite spełniające jednocześnie dwie nierówności |x+1|≥4 i |x−2|−4<0
6
xhxh:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć kiedy zapisać część wspólną, a kiedy sumę przedziałów w nierównościach z wartością bezwzględną? Np. w tym przykładzie:
2
Paulina:
W sześciennym klocku o krawędziach długości 5, sklejonym z identycznych sześcianików o krawędziach długości 1, wydrążono „tunele” prostopadłe do ścian. Kształty przekrojów
2
alvarez:
czy są jakies zasady ilorazu czy iloczynu czy cos kiedy wektory sa rownolegle a kiedy prostopadle?
1
alvarez:
dwa okregi o rownych promieniach sa styczne zewnetrznie. ze srodka jednego z nich poprowadzono
1
Mateko:
Cześć napotkałem mały problem w poniższym zadaniu:
7
xhxh:
x
2
− 3IxI −4 ≤ 0
6
kredka:
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|3x/x+1|. Następnie ustal, dla jakich wartości parametru m, równanie |3x/x+1|=m
2
+2m ma dwa rozwiązania różnych znaków.
5
xhxh:
cześć, mogę prosić o pomoc z równaniem z wartością bezwzględną?
4
mike:
Mamy 2 strzelców. Prawdopodobieństwo trafienia pierwszego strzelca wynosi 1/4, a drugiego 1/3.
2
Lili:
Równanie |x−3|=m z niewiadomą x ma dwa rozwiązania . Jednym z nich jest liczba 5. Drugim rozwiązaniem tego równania jaka jest liczba ?
1
Ela:
W ośmiokącie foremnym najdłuższa przekątna ma długość równą 8cm. Oblicz pole tego ośmiokąta oraz długość najkrótszej przekątnej.
3
alvarez:
czasami na maturze są zadania z wielokątami foremnymi n bocznymi i liczeniem tych kątów czy poza wzorem 180 − (360/n) na kąt wewetrzny ? Jest cos jeszcze?