Ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Mateko: Cześć napotkałem mały problem w poniższym zadaniu:
Zbadaj ekstrema funkcji z = f(x,y)
f(x,y) = x3+y2 − 6xy − 48x
Więc wyznaczam pochodną cząstkową od x i y
dla x wyszło:
3x2−6y+48
dla y wyszło:
2y−6x
Przyrównuje je do zera i traktuje jako układ równań, no i teraz jest problem gdyż po
wyznaczeniu z drugiego równania y
wychodzi mniej więcej coś takiego:
x3 − 6x + 16 = 0
Jakim sposobem wyznaczyć x z takiego równania?
12 lut 18:04
Maciess: A skąd tam ci ta 3 potęga przy x wyszła? Sprawdż swoje rachunki
12 lut 18:51
13 lut 23:02