romb
alvarez:

jak obliczyc pole tego rombu?
12 lut 22:47
matma:
P= 2(√2−1)
12 lut 22:53
alvarez: jak
12 lut 22:54
alvarez: bo jak liczyelm z tw cosinusow jakos te boki ze katem 135 to mi jakies dziwne liczbyw ychodza
12 lut 22:54
matma:
Z tw. cosinusów
| | √2 | | √2 | |
22=a2+a2+2a*a* |
| , bo cos 135o = − cos45o= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
a
2= 2(2−
√2)
P= a
2*sin45
o
P=.........
12 lut 23:00
alvarez: dzieki
12 lut 23:07
a7:

2
2=2a
2−2a
2cos135
2=a
2(1−sin45)
| | 2 | | 4 | | √2 | | 2√2 | |
P=a2sin45= |
| *√2/2= |
| * |
| = |
| |
| | 1−√2/2 | | 2−√2 | | 2 | | 2−√2 | |
| | (2+√2) | | 2√2*2+4 | |
* |
| = |
| = |
| | 2+√2 | | 4−2 | |
12 lut 23:08
a7: powinno być +sin45 pomyłka, ech
12 lut 23:10
matma:

tg22,5
o=
√2−1 można łatwo wyprowadzić
to e=
√2−1
P(rombu)= 2fe
P= 2(
√2−1)
12 lut 23:17