wartość bezwzględna
xhxh: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć kiedy zapisać część wspólną, a kiedy sumę przedziałów w
nierównościach z wartością bezwzględną? Np. w tym przykładzie:
x2− 7IxI+ 10 ≤ 0
w tym przykładzie wyszły takie przedziały:
1) x= −2
x= −5
czyli przedział x należy do [−5, −2]
2) x= 2
x= 5
czyli przedział x należy do [2, 5]
w jednym źródle pisze, że poprawny wynik to x należy do ∅ (czyli została wyznaczona część
wspólna), a w innym źródle pisze że x należy do [−5, −2] ∪ [2,5] (czyli wyznaczono sumę)
może ktoś potrafi mi wytłumaczyć jaki wynik jest poprawny i od czego to zależy?
12 lut 19:23
12 lut 19:31
a7: to znaczy najpierw rozbija się na przypadki, w których trzeba ( w tych podprzypadkach) brać
część wspólną, ale na koniec bierzemy sumę rozwiązań
np. dla x=−2 przytoczona nierówność jest spełniona
12 lut 19:34
Jolanta:
1) x∊( −∞,0)
x2+7x+10 ≤0
x∊ [−5,−2] czesc wspólna (−∞,0)
x∊[−5,−2]
−−−−−−−−−−−−
2) x∊[0,∞]
x2−7x+10≤0
x∊[2,5] czesc wspólna [0,∞0)
x∊[2,5]
−−−−−−−−−
suma odp 1) i2)
x∊[−2;−5]v[2,5]
12 lut 20:52
chichi:
co oznacza zapis "x∊[−2;−5]v[2,5]"
12 lut 21:51
Jolanta: Rozwiązaniem jest sumą przedzialow
13 lut 00:32
chichi:
raz stosowałaś literę u, raz literę v, Bóg wie co masz na myśli. jak wcisniesz przycisk inne
znajdziesz tam symbol sumy
13 lut 02:00