wielokaty foremne
alvarez: czasami na maturze są zadania z wielokątami foremnymi n bocznymi i liczeniem tych kątów
czy poza wzorem 180 − (360/n) na kąt wewetrzny ? Jest cos jeszcze?
12 lut 03:08
getin:
Jeszcze suma kątów n−kąta wypukłego to S = (n−2)*180o
12 lut 08:29
alvarez: a o które kąty tu chodzi dokladnie?
12 lut 12:16
ixi:
| | 360o | |
Wzór α = 180o − |
| wynika z wzoru S = (n − 2)*180o dla sumy miar kątów |
| | n | |
wewnętrznych n−kąta, jeśli n−kąt jest wielokątem foremnym, to miara jego kąta wewnętrznego
Suma miar kątów zewnętrznych n−kąta jest równa 720
o
12 lut 14:00