pomocy
kredka: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|3x/x+1|. Następnie ustal, dla jakich wartości parametru m,
równanie |3x/x+1|=m2 +2m ma dwa rozwiązania różnych znaków.
12 lut 16:22
wredulus_pospolitus: I problem na jakim etapie napotykasz?
12 lut 16:44
kredka: mam problem z naszkicowaniem wykresu
12 lut 16:47
wredulus_pospolitus:
Po pierwsze ... nie 3x/x+1 tylko 3x/(x+1) albo jeszcze lepiej −> zapoznaj się z zapisem na
| | 3x | |
tym forum i zapisz |
| |
| | x+1 | |
| | 3x | | 3x+3 − 3 | | 3x+3 | | 3 | | 3 | |
Po drugie: |
| = |
| = |
| − |
| = − |
| + 3 |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | 3 | |
Po trzecie −−−. rysujesz g(x) = − |
| potrafimy  |
| | x | |
Po czwarte −−− przesuwamy dany wykres o ODPOWIEDNI (jaki to będzie

) wektor w celi uzyskania:
Po piąte −−− nakładamy wartość bezwzględną lub jak wolisz 'odbijamy wszystko co jest poniżej
osi OX na górę, względem tejże osi'.
I już masz narysowane. Poradziłeś/−aś sobie? Jeżeli nie to na którym punkcie stanąłeś/stanęłaś.
12 lut 16:57
kredka: Już udało mi się narysować
12 lut 17:01
kredka: dziękuje
12 lut 17:04
wredulus_pospolitus:

no to w jakim przedziale musi być m
2+2m, aby były spełnione warunki zadania
12 lut 17:05