matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Dana jest funkcja f(x)=U{-12}{x+1}
rega:
−12
Dana jest funkcja f(x)=
.Styczna do funkcji f w punkcie A=(x
A
,y
A
), gdzie x
A
<0
x+1
jest równoległa do prostej o równaniu y=3x. Wyznacz wartość y
A
. Byłabym bardzo wdzięczna,gdyby ktoś mi pomógł.
12 lut 21:35
matma:
f
'
(x
A
)= 3
12
f
'
(x
A
)=
=3
(x
A
+1)
2
(x
A
+1)
2
=4 x
A
+1=2 v x
A
+1=−2 i x
A
<0 x
A
= −3 to y
A
= f(x
A
)= 6 A(−3,6) i styczna w punkcie A ma równanie y= 3(x−x
A
)+y
A
y= 3x+15
12 lut 22:44
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick