granica ciągu
Calvin: oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
Witam.
Jak to policzyć? Pokaże mi to ktoś, i wytłumaczy, tą jedną granicę, bo nie mam pojęcia,bardzo
proszę
12 lut 21:16
ABC:
zamieniasz 8 na 2
3 , zmieniasz kolejność potęg
(2
log2n)
3=n
3
| | n3 | |
i teraz |
| dąży do zera ale ścisły dowód jeszcze by trochę zajął |
| | 2n | |
12 lut 21:21
wredulus_pospolitus:
1. a
logab = b
fajnie więc by było gdybyśmy mieli w liczniku coś co by dało się podciągnąć pod tą własność.
Powodzenia
12 lut 21:21
a7: 8
log2n=2
3*log2n=2
log2n3=n
3
dalej nie wiem
12 lut 21:23
ABC:
dalej można np indukcją matematyczną ale przy obniżaniu potęg i tak jakiś lemat się przyda
12 lut 21:24
12 lut 21:28
jc: dla n ≥ 4
| | | | n(n−1)(n−2)(n−3) | |
2n = (1+1)n ≥ | = |
| |
| | | 24 | |
| | n3 | | 24n3 | |
0 < |
| ≤ |
| →0 |
| | 2n | | n(n−1)(n−2)(n−3) | |
12 lut 21:28
ABC:
albo gdy już miał potężne narzędzia zbieżności szeregów i zna granicę n
1/n można zrobić od
dupy strony
| | n3 | |
szereg ∑ |
| zbieżny z kryterium Cauchy'ego więc jest spełniony warunek konieczny |
| | 2n | |
zbieżności
12 lut 21:28
ABC: jc też silne narzędzie: binom niutona ,jak mawiał mój kolega ze wschodu
12 lut 21:30
Calvin: w krysickim jest coś na stronie 36 mojego wydania, spróbuje to dowieść że granica =0 w zeszycie
bo to bardzo podobne...
ok, dziękuję
12 lut 21:30