matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 11.8.2009
Zadania
Odp.
5
sylw:
a jezeli mam w wartosci bezwglednej np |12
3
√
2
−10
3
√
4
|
3
sylw:
jak to będzie
3
√
2
8
virqus:
Czy ktos mi moze wytlumaczyc od czego zalezy ze ze przedzial jest lewo stronnie zamkniety lub prawo ? czy tez widze ze sa domkniete i otwarte cos takie i nie czaje jak to sie rysuje w
4
olka:
Oblicz pole trójkąta, w którym dwie środkowe mają długości 12 cm i 21 cm i przecinają się pod kątem 45
0
.
7
Pola:
:::rysunek::: Cześć !
3
olka:
W trójkącie prostokątnym stosunek przyprostokątnych jest równy: IABI:IACI=4:3. Punkt D dzieli przyprostokątną AB na odcinki takie, że IDBI=3IADI. Punkt E należy do przeciwprostokątnej BC i
12
Mikołaj:
x
4
+1
2
olka:
Z kawałka trójkątnego materiału o obwodzie 1,12 m i polu 504 cm
2
wycięto koło, styczne do boków tego trójkąta. Oblicz długość promienia wyciętego koła.
2
Rafał:
Reszta z dzielenia wielomianu 3 2 x + px − x + q przez trójmian 2 (x + 2) wynosi 1 − x . Wyznacz pierwiastki tego wielomianu. Proszę o pomoc.
8
Ona:
podobno mozna to równanie obliczyć metodą analizy starożytnych log5(log4(log2x))=0 (każda z tych cyfr 5,4,2 to podstawy logarytmów)
1
olka:
podobne: w trójkącie poprowadzono środkowe, które podzieliły dany trójkąt na szećś mniejszych trójkątów. wykaż, że pola powstałych trójkątów są równe.
6
olka:
Wykaż, że środkowa w trójkącie dzieli go na dwa trójkąty o równych polach.
14
olka:
Podpowiedzcie mi z czego mam skorzystać : Kąt przy podstawie trójkąta równoramiennego o obwodzie 20 cm ma miarę 75
0
. Oblicz pole tego trójkąta.
1
Ania:
Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian x
2
– x – 2, jeśli przy dzieleniu przez x + 1 daje resztę 2, a przy dzieleniu przez dwumian x – 2 daje resztę 4.