|123√2−103√4|
sylw: a jezeli mam w wartosci bezwglednej np |123√2−103√4|
11 sie 20:29
Basia:
3√4=3√2*2=3√2*3√2
stąd
|123√2−103√4|=
|123√2−103√2*3√2|=
|23√2*(6−3√2)|=
23√2*(6−3√2)
nic mądrzejszego ani prostszego nie da się tutaj wymyślić
11 sie 20:41
Eta:
Basia , sprawdź jeszcze , bo widzę małą pomyłkę

Pozdrawiam.
11 sie 20:53
Basia: poprawka
oczywiście w dwóch ostatnich wierszach powinno być
|23√2*(6−53√2)|=
23√2*|6−53√2|
11 sie 20:54
Eta:
odp: 23√2( 53√2 − 6) po opuszczeniu modułu.
11 sie 20:57
Basia:
można jeszcze spróbować oszacować liczbę 6−5
3√2
przypuśćmy, że
6−5
3√2≥0
6≥5
3√2
6
3≥(5
3√2)
3
6
3≥5
3*2
216125≥2
1
91125≥2
sprzeczność
wniosek:
6−5
3√2<0 czyli
|6−5
3√2|=−6+5
3√2 = 5
3√2−6
czyli
W=2
3√2*(5
3√2−6)
11 sie 21:00