logarytmy
Ona: podobno mozna to równanie obliczyć metodą analizy starożytnych log5(log4(log2x))=0 (każda z
tych cyfr 5,4,2 to podstawy logarytmów)
jak to zrobić

a jeżeli nie w ten sposob to jak?
11 sie 11:45
tim: log5(log4(log2x)) = 0
11 sie 11:46
AS: Oprzeć się na definicji logarytmu
logp(a) = b ⇔ pb = a
11 sie 11:53
tim: Witaj AS.
11 sie 11:54
Ona: ale ja nie wiem dalej jak to zrobić
11 sie 12:11
Ona: mam wyjsc z tego że log
2x =0
11 sie 12:22
AS: najpierw uprość wyrażenie
log5a = 0 gdzie a = log4(log2x)
Oblicz a z definicji i powtórz wiersz poprzedni.
11 sie 12:30
Ona: czyli wynik bedzie 1 tak?
11 sie 12:42
AS: tak , a = 1
Powtórz:
log4b = 1 gdzie b = log2x
11 sie 12:43