dzielenie wielomianów.
Rafał: Reszta z dzielenia wielomianu 3 2 x + px − x + q przez trójmian 2 (x + 2) wynosi 1 − x .
Wyznacz pierwiastki tego wielomianu. Proszę o pomoc.
11 sie 12:20
Rafał: Reszta z dzielenia wielomianu x3+px2−x+q przez trójmian (x + 2)2 wynosi 1 − x . Wyznacz
pierwiastki tego wielomianu
11 sie 12:22
Bogdan:
(x3 + px2 − x + q) : (x2 + 4x + 4) = x + (p − 4)
−x3 − 4x2 − 4x
−−−−−−−−−−−−−
(p−4)x2−5x+q
−(p−4)x2−4(p−4)x+4(p−4)
−−−−−−−−−−−−−−−−−
(−5−4p+16)x+(q−4p+16) to jest reszta
(11 − 4p)x + (q − 4p + 16) = −x + 1
11 − 4p = −1 i q − 4p + 16 = 1
p = 3 i q − 12 + 16 = 1 ⇒ q = −3
W(x) = x3 + 3x2 − x − 3 ⇒ W(x) = x2(x + 3) − (x + 3) ⇒ W(x) = (x + 3)(x2 − 1)
W(x) = (x + 3)(x − 1)(x + 1)
x1 = −3, x2 = 1, x3 = −1
11 sie 13:54
Edytka: (x
3+px
2+qx+r ):(x
2−x−2) Utknęłam w martwym punkcje i nie wiem co dalej
19 wrz 15:11