procenty
olka: W trójkącie prostokątnym stosunek przyprostokątnych jest równy: IABI:IACI=4:3. Punkt D dzieli
przyprostokątną AB na odcinki takie, że IDBI=3IADI. Punkt E należy do przeciwprostokątnej BC i
odcinek DE jest prostopadły do boku BC. Oblicz jakim procentem pola trójkąta ABC jest pole
trójkąta DBE.
11 sie 14:49
tim: Ja.
11 sie 16:01
tim:

Z tw. Pitagorasa obliczamy 5x.
| | 1 | |
Pole trójkąta ABC = |
| * 3x * 4x = 12x2 |
| | 2 | |
Korzystamy z podobieństwa trójkątów: BED oraz ABC
kąt (ABC) bok (przeciwprostokątne) kąt (prosty)
Mamy z tego proporcję:
Wyliczamy:
| | 1 | | 27 | | 9 | | 243 | |
P trójkąta BDE = |
| * |
| x * |
| x = |
| x2 |
| | 2 | | 20 | | 5 | | 200 | |
P trójkąta ABC = 12x
2 = 100%
| | 243 | |
P trójkąta BDE = |
| x2 = p% |
| | 200 | |
Oblicz p sama.
11 sie 16:10
olka: | 243 | |
| /12 * 100%= 10, 125% dobrze  ? |
| 200 | |
11 sie 17:03
gol: źle
3 gru 00:25
HUGO: poszukaj Ety ona wie wszystko
3 gru 01:22
5-latek: Juz nie podlizuj sie tak do
Ety
3 gru 01:29