trójkąt
olka: Podpowiedzcie mi z czego mam skorzystać : Kąt przy podstawie trójkąta równoramiennego o
obwodzie 20 cm ma miarę 750. Oblicz pole tego trójkąta.
11 sie 10:49
olka: trzeba skorzystać z wzoru Herona
11 sie 11:07
olka: p=1/2(a+b+b)
20=1/2(a+2b)
10=a+2b
10−a=2b
czy mi to coś daje
11 sie 11:15
tim: Podpowiedź 1.
Narysuj sobie ten trójkąt.
Narysuj wysokość. Powstaną ci dwa identyczne trójkąty prostokątne ...
11 sie 11:33
Jurgen:
11 sie 11:39
tim: Jurgenie, może inną wysokość lepiej narysować
11 sie 11:39
olka: no tak i co dalej
11 sie 11:40
Jurgen: sorki tim nie widziałem wtedy twojego posta jak rysowałem
11 sie 11:41
tim:

Mamy tak.
Spróbuj teraz wyznaczyć h (z sin bądź cos) i podstawić do tw. Pitagorasa. (Wiesz, że a + 2b =
20)
11 sie 11:42
olka:
11 sie 11:43
olka: sin75
0= h/b
no nie wiem jak
11 sie 11:49
tim: Dokładnie tak

. Jedak łatwij będzie cos 75.
11 sie 11:54
olka: cos75
0=1/2a/h
i teraz mam poszukać ile jest cos75
0
11 sie 11:58
tim: tAK.
11 sie 12:13
olka: wyszło mi, że: h=1/2a/0,2588
i co ja mam z tym dalej zrobić

?
11 sie 14:33