jak to zrobić???
olka: Wykaż, że środkowa w trójkącie dzieli go na dwa trójkąty o równych polach.
11 sie 11:02
tim:

Pole dowolnego trójkąta to:
Pole trójkąta I:
| 1 | | 1 | |
| * |
| ad * sin (180 − α) |
| 2 | | 2 | |
Pole trójkąta II:
Skoro: sin α = sin (180 − α) to:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Pole trójkąta I: |
| * |
| ad * sin α = |
| * |
| ad * sin α: Pole trójkąta II. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
11 sie 11:38
tim: d = środkowa
a = jeden z boków trójkąta
11 sie 11:40
olka: dzięki tim
11 sie 11:58
Bogdan:

Dzień dobry.
Proponuję prostsze rozwiązanie.
Środkowa to odcinek łączący środek boku trójkąta z przeciwległym wierzchołkiem.
| | 1 | | a | | 1 | |
PADC = |
| * |
| *h = |
| ah |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | a | | 1 | |
PDBC = |
| * |
| *h = |
| ah |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
czyli P
ADC = P
DBC
11 sie 13:35
Charlize: olka ty poprawiasz mature w sierpniu ?
11 sie 14:02
olka: nie poprawiam, bo ja jeszcze matury nie pisałam
11 sie 14:19