trójkąty
olka: podobne: w trójkącie poprowadzono środkowe, które podzieliły dany trójkąt na szećś mniejszych
trójkątów. wykaż, że pola powstałych trójkątów są równe.
11 sie 11:21
Bogdan:

Znalazłem nierozwiązanie zadanie, zobaczmy, że jest banalne.
Korzystamy z następujących własności:
1. Środkowa w trójkącie dzieli trójkąt na dwa trójkąty o równych polach, na rysunku 1równe
pola mają trójkąty T1 i T2, na rysunku 2 równe pola mają: T1 i T2, T3 i T4, T5 i T6.
2. Środek ciężkości trójkąta, czyli punkt przecięcia środkowych, dzieli każdą środkową
w stosunku 1 : 2.
Zaznaczamy kąty wierzchołkowe (rys. 2): α, β, γ. Wyznaczamy pola trójkątów:
| | 1 | |
T1: P1 = |
| x*2y*sinα = xy*sinα, |
| | 2 | |
| | 1 | |
T4: P4 = |
| 2x*y*sinα = xy*sinα, |
| | 2 | |
| | 1 | |
T2: P2 = |
| x*2z*sinβ = xz*sinβ, |
| | 2 | |
| | 1 | |
T5: P5 = |
| 2x*z*sinα = xz*sinβ, |
| | 2 | |
| | 1 | |
T3: P3 = |
| y*2z*sinγ = yz*sinγ, |
| | 2 | |
| | 1 | |
T4: P6 = |
| 2y*z*sinγ = yz*sinγ. |
| | 2 | |
Widzimy, że równe pola mają trójkąty T1 i T4 oraz T2 i T5 oraz T3 i T6, uwzględniając
równość trójkątów pokazaną w punkcie 1 otrzymujemy:
P
1 = P
4 = P
3 = P
6 = P
5 = P
2.
13 sie 20:06
jimi: To co napisałeś nie udowadnia że te trójkąty mają równe pola.
9 gru 19:56
Panko: Jeżeli można
Wystarczy do dowodu fakcik : Jeżeli dwa trójkąty mają równe podstawy i równe
wysokości opuszczone na tę podstawę to mają równe pola
Stąd T6= T5 i T4=T3 i T1=T2
Dalej stosują fakcik ⇒T6+T5 +T4=T1+T2+T3 i powyższe ⇒ T6=T1
itd..... Tylko Patrz
skoro są równe i suma ich pól daje całe pole to każdy ma 1/6 P
9 gru 23:04