matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 11.3.2024
Zadania
Odp.
15
krokodyl:
na poligonie artylerzystów odbywa się strzelanie do ruchomej makiety trzech działonowych mierzy jednocześnie do przesuwającego się celu Ich umiejętności określa prawdopodobieństwo
5
Adam:
przepraszam za rysunek...
5
krokodyl:
Mam zadanie W urnie są trzy kule białe i dwie czarne. Wyciągamy losowo jedną kulę odkładamy ją a następnie wyciągamy drugą Obliczyć prawdopodobieństwo że
1
ciapek:
prosta k jest opisana rownaniem y = (2−m)x − 1 wyznacz wartość m dla których prosta k jest nachylona do osi Ox pod katem ostrym ktorego sinα = 3/5
2
JA:
W trójkącie ABC zachodzi AC=2 pierwiastki z 3, AB= 4 oraz kąt BAC = 150. Wyznacz długość boku BC oraz długość wysokości tego trójkąta opuszczonej z wierzchołka A. Zapisz obliczenia i podaj
7
Yuki:
Wyznaczyć własności funkcji: f(x)= x
2
/(1+x)
2
Dziedzinę, zbiór wartości, asymptoty, monotoniczność, ekstrema, przecięcia z osiami.
1
JA:
Punkty A1, A2, A3, ....A9 są kolejnymi wierzchołkami dziewięciokąta foremnego wpisanego w okrąg. Podaj przykład trójkąta, który jest przystający do trójkąta A3, A9,A5 i jednym z jego
5
krokodyl:
n(n−1)
1
1
3
1−
>
mi wychodzi coś takiego −
n
2
+2n+
>0 coś robię źle
(n+3)(n+2)
2
2
2
ktoś może to rozpisać?
3
krokodyl:
w tym przykładzie doszłam do nierówności bez dwumianu i liczyłam dalej ale nie chce mi wyjść ten wynik co w przykładzie co robię źle?
4
Monika:
Proszę o wytłumaczenie tego sposobu rozkładu wielomianu na czynniki, w którym potem wyłączamy trójmian.
1
Alfa:
1
Sprawdź, czy zachodzi równość c
b
=
, jeśli a = (log5)
2
+ (log2)
2
+ log4 * log5,
4a
1−
√
2
b = (
)
−1
, c = (
√
4−
√
7
−
√
4+
√
7
)
2
.
√
8
− 2
2
Mariusz:
Wielomiany Czebyszowa
0
kuba:
Statystyka: Z badania na 10−osobowej grupy otrzymano następujące wyniki: 11,9,58,14,75,13,14,60,81,15.
0
Ania:
Spotkane w książce o topologii, ale bardziej ogólnikowo: mamy dany zbiór X, zbiór ϑ podzbiorów zbioru X oraz podzbiór X
0
⊂ X.