Parzystość wielomianów Czebyszowa
Mariusz:
Wielomiany Czebyszowa
Mając dany wzór trygonometryczny Tn(x) = cos(n*arccos(x))
wykaż że Tn(−x) = (−1)nTn(x)
Przyjmując następujące warunki
Tn(−x) = (−1)nTn(x)
Tn(1) = 1
to po rozwiązaniu równania różniczkowego
dostałbym wzór pozwalający obliczać współczynniki w czasie liniowym
11 mar 09:23
Mariusz:
Tu chyba przydadzą się wzory redukcyjne no i pokazanie że
arccos(−x) = π − arccos(x)
11 mar 10:00
jc: Czas liniowy ze względu na stopień wielomianu?
Wielomian stopnia n ma połowę niezerowych współczynników. Czy Twoje stwierdzenie oznacza,
że istnieje pewna stała taka, że każdy współczynnik wyznaczasz w czasie mniejszym
od tej stałej?
11 mar 10:26