matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Równość
Alfa:
1
Sprawdź, czy zachodzi równość c
b
=
, jeśli a = (log5)
2
+ (log2)
2
+ log4 * log5,
4a
1−
√
2
b = (
)
−1
, c = (
√
4−
√
7
−
√
4+
√
7
)
2
.
√
8
− 2
11 mar 12:21
wredulus_pospolitus:
1. log4 = 2log2 więc a = (log5 + log2)
2
= ... ile
2. zauważ, że
√
8
− 2 = 2(
√
2
− 1) = −2(1−
√
2
) 3.
1
1
1
4 −
√
7
=
(8 − 2
√
7
) =
( 7 − 2
√
7
+ 1) =
(
√
7
−1)
2
2
2
2
analogicznie drugi pierwiastek
11 mar 12:26