prawdopodobieństwo
krokodyl: na poligonie artylerzystów odbywa się strzelanie do ruchomej makiety trzech działonowych
mierzy jednocześnie do przesuwającego się celu Ich umiejętności określa prawdopodobieństwo
trafienia do celu które wynosi odpowiednio 0,8;0,6 i 0,5 Działonowi oddali po jednym strzale
jakie
jest prawdopodobieństwo że
a)makieta została trafiona dokładnie raz
b)makieta została trafiona dokładnie dwa razy
c)makieta została trafiona dokładnie trzy razy
11 mar 20:27
krokodyl: Proszę też o proste wyjaśnienie kiedy stosujemy prawdopodobieństwo warunkowe a kiedy
prawdopodobieństwo całkowite i wzór Bayesa?
11 mar 20:29
krokodyl: Zależy mi bardzo na wytłumaczeniu tego bo nie wiem kiedy co mam stosować
11 mar 21:19
wredulus_pospolitus:
a) 0.8*(1−0.6)*(1−0.5) + (1−0.8)*0.6*(1−0.5) + (1−0.8)*(1−0.6)*0.5
b) 0.8*0.6*(1−0.5) + 0.8*(1−0.6)*0.5 + (1−0.8)*0.6*0.5
c) 0.8*0.6*0.5
11 mar 21:19
wredulus_pospolitus:
prawdopodobieństwo warunkowe wykorzystujemy gdy jest w treści zadania podany jako warunek jaki
został spełniony.
Konkretniej −−− w treści zadania zostało użyte: "Pod warunkiem, że" ewentualnie (nie wiem czy
się trafi w 'dzisiejszych zadaniach') "wiedząc, że" bądź "gdy wiadomo, że".
11 mar 21:21
wredulus_pospolitus:
Ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite nigdy nie musisz korzystać −−− wystarczy logicznie
myśleć.
To samo się tyczy wzoru Bayesa.
O ile w treści zadania nie ma jasno powiedziane, że MUSISZ skorzystać z któregoś z tych wzorów
... to jest to zbyteczne.
11 mar 21:23
krokodyl: ja na razie nie wiem jak logicznie myśląc można dojść do prawidłowych wniosków
11 mar 21:32
wredulus_pospolitus:
i niestety, ale to jest największy problem ... w prawdopodobieństwie akurat logiczne myślenie i
umiejętność 'rozbicia na podstawowe składniki' jest kluczowa.
To nie są pochodne, gdzie możesz bezmyślnie korzystać z któregoś wzoru.
11 mar 22:06
wredulus_pospolitus:
a przynajmniej rozumiesz skąd jest to co napisałem o 21:19
11 mar 22:07
krokodyl: 0.8*(1−0.6)*(1−0.5) + (1−0.8)*0.6*(1−0.5) + (1−0.8)*(1−0.6)*0.5
tak bo np. w pierwszym podpunkcie pierwszy trafił drugi nie trafił i trzeci nie trafił i do
tego dodajemy
pierwszy nietrafił drugi trafił i trzeci nie trafił dodać pierwszy nie trafia drugi nie trafia
i trzeci trafia
11 mar 22:28
wredulus_pospolitus:
proste i logiczne

I właśnie takie jest prawdopodobieństwo (z którym będziesz miał styczność

)
11 mar 22:33
krokodyl: a możesz podać jakieś przykłady w których można użyć twierdzenia Bayensa albo całkowitego tylko
zrobione bez tych wzorów?
11 mar 22:39
wredulus_pospolitus:
jeśli chodzi o prawdopodobieństwo całkowite −−− to nie jest tak, że ze wzoru się nie korzysta
... korzysta się 'mimowolnie'.
Innymi słowy −−− logiczne rozumowanie powoduje, że zapisujesz dokładnie te wartości które by
wyszły gdybyś podstawiał kolejne elementy ze wzoru.
To jest takie 'prawdziwe zadanie na pr. całkowite':
https://matematykaszkolna.pl/strona/4451.html
A ja bym poszedł 'po logicznemu' i nie pisał tych (zbytecznych i przerażających)
prawdopodobieństw warunkowych (mimo, że DE FACTO je policzę).
| | 3 | | 10*9 | | 5 | | 7*6 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| co wypisuję wprost z treści zadania. |
| | 8 | | 12*11 | | 8 | | 12*11 | |
Krok 1 (czyli 3/8 vs 5/8) losuję z pierwszej urny kulę
Krok 2a jeżeli biała (3/8) to w urnie
2 mamy wtedy 10b i 2cz stąd taki ułamek,
Krok 2b jeżeli czarna (5/8) to w urnie
2 mamy 7b i 5cz stąd taki ułamek.
Zauważ, że krok 2a i krok 2b to jest słownie zapisane prawdopodobieństwo WARUNKOWE (wylosuję 2x
białą z urny
2 pod warunkiem, że z urny
1 wylosowałem kulę X)
11 mar 22:49
wredulus_pospolitus:
Zadanie z wykorzystaniem wzoru Bayesa. Jest to zadanie które także korzysta z tego, że liczymy
prawdopodobieństwo warunkowe.
Jednak w 'klasycznych' zadaniach z prawdopodobieństwa warunkowego z jakimi (w większości)
będziesz miał styczność mamy podobną historię do tego poprzedniego zadania:
Mamy dwie urny, najpierw losujemy z urny1 coś się dzieje i losujemy z urny2. I masz: Oblicz
prawdopodobieństwo, że wylosowano 2x białą z urny2 POD WARUNKIEM, że z urny1 wylosowano kulę
czarną.
I taka treść zadania (z danymi z tego zadania na pr. całkowite) byśmy rozwiązali poprzez
policzenie TYLKO Kroku 2b (bo to jest to prawdopodobieństwo warunkowe).
Do czego zmierzam. W 'klasycznym' zadaniu z pr. warunkowego masz dwa etapy i warunkiem (czyli
to co zaszło) jest wynik losowania w pierwszym etapie.
W zadaniu w którym karzą Ci skorzystać ze wzoru Bayesa masz odwrotną sytuację. Pytają o
prawdopodobieństwo, że na etapie 1 zaszło coś (wylosowano czarną kulę) gdy warunkiem jest, że
w etapie drugim (tym co nastąpił PÓŹNIEJ) doszło do danej sytuacji (wylosowano 2x białą).
Tak więc ... treść polecenia by wtedy brzmiała: Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy
z urny1 kulę czarną, jeżeli wiemy, że z urny2 wylosowaliśmy 2x białą kulę.
I oczywiście −−− to zadanie można zrobić bez wzoru Bayesa (i ja bym go robił bez pisania tego
wzoru), chociaż de facto korzystam z tego wzoru (moje rozumowanie pokrywa się z tym co by
powstało po podstawieniu tego wzoru).
11 mar 23:06
wredulus_pospolitus:
Innymi słowy −−− są to wzory 'dla wzorów' w zadaniach, z którymi masz styczność.
Tak samo jak zapisywanie V59 jest symbolem zbytecznym, w momencie gdy można to po prostu
zapisać 9*8*7*6*5 co jest wizualnie łatwiejsze (przynajmniej dla mnie) do zrozumienia i
zaakceptowania.
11 mar 23:09
wredulus_pospolitus:
PS. Nawet to pierwsze zadanie z artylerzystami można traktować jako zadanie na pr. całkowite.
krok 1 −−− strzał oddaje pierwszy
krok 2 −−− strzał oddaje drugi
krok 3 −−− strzał oddaje trzeci
tylko akurat w tamtym przypadku kolejne kroki (strzały artylerzystą) są zdarzeniami
niezależnymi, więc nie występuje coś takiego jak pr warunkowe albo jak wolisz P(A2 | A1)
= P(A2) = P(A2 | A1')
Dlatego mogłem zapisać tam:
a) P(A1)*P(A2')*P(A3') + P(A1')*P(A2)*P(A3') + P(A1')*P(A2')*P(A3) co de facto
wynika ze wzoru na pr. całkowite dla niezależnych zdarzeń Ai
Ale tutaj zaczynam niepotrzebnie wkraczaj w teorię, a Tobie została raptem doba na naukę.
11 mar 23:19
krokodyl: Dzięki
12 mar 10:51