wyznaczyć zbiór wartosci funkcji (pochodne)
Yuki: Wyznaczyć własności funkcji: f(x)= x2/(1+x)2
Dziedzinę, zbiór wartości, asymptoty, monotoniczność, ekstrema, przecięcia z osiami.
Proszę o wyjaśnienie jak dla tej funkcji się to wyznacza, niestety ciągle nie wychodzi mi
poprawny wynik.
11 mar 17:23
wredulus_pospolitus:
no i w którym momencie się zacinasz? Na dziedzinie
11 mar 17:51
Yuki: Bardziej na zbiorze wartości. Wyznaczyłam dziedzinę, policzyłam pochodną funkcji i wyznaczyłam
punkty krytyczne. Mam wtedy wartość najmniejszą czyli dół mojego zbioru wartości ale mam
problem z drugim końcem przedziału.
11 mar 18:24
.:
Punkty krytyczne NIE SA równoznaczne z wartością najmniejsza i największą funkcji
11 mar 18:31
Yuki: Tak wiem, wyznaczyłam dla punktu krytycznego (0) wartość najmniejszą tej funkcji i wyszło mi 1
11 mar 18:36
.:
Ciekawe
| | 0 | |
Jak dla mnie f(0) = |
| = 0 |
| | 1+0 | |
11 mar 18:40
Yuki: Okej czyli tu czeski błąd
11 mar 18:46
Min. Edukacji: nie...szwedzki
11 mar 18:55